Sunday, July 28, 2013

BILA RAJIN MELAMPAU

Ni akibat bila rajin melampau.... Terus jek kuarkan bahan dari petiais dan masak ikut resipi kat bawah...

Tapi maaf lah puan resipi .. Saya dah tak hingat dari blog mane aku kidnap resipi ni.... Mintak halal dunia akhirat ye... Sib baik jadi dan sedap

RESIPI KUIH CARA BERLAUK

2 cawan daging kisar
1 camca besar rempah daging ( bancuh dgn sedikit air )
1 labu bawang besar *
Sedikit daun bawang/sup*
* Dipotong dadu
Garam secukup rasa

BAHAN UNTUK BATER: 
2 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan santan
1 butir telur
Pewarna kuning
Sedikit garam

Cara-caranya: 

Tumis rempah hingga naik minyak.
Masukkan daging kisar. Tambah air dan masak hingga daging empuk.
Masukkan sedikit garam. Kacau hingga kering.
Masukkan bawang dan daun bawang/sup. Kacau hingga rata.
Untuk menyediakan bater, pukul telur + garam.
Masukkan tepung dan santan berselang-seli. Kacau hingga rata.
Kalau berketul2, terpaksalah tapis dulu bater ini. Titikkan sedikit pewarna.
Kalau guna blender pun, lagi senang.

Cara memasak : 

Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
Tuang bater 3/4 penuh sahaja.
Masukkan satu sudu inti daging.
Kalau perlu, tuangkan sedikit lagi bater supaya kuih nampak kemas.
Tutup hingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan boleh lah dihidangkan.

*Untuk kuih cara manis, tuangkan bater penuh acuan. Masukkan satu sudu gula pasir dan tutup hingga masak.


.... Acuan kuih ni mak mertua aku bagi ... Arwah Wan (mak mertua punye mak) yang punye... Rupenye acuan ni mengahsilkan kuih cara versi kecik2...

Akibatnye ... Dekat nak maghrib pun aku masih kat dapur masak kuih ni utk batch yg tah keberape... Uuuwaaaaa :(( .... Double stress aku tauuuu !!!!!


Dapat tak korang imagine bertapa kecik nye kuih ni... Sebijik telan tak rasa la kat tekak...

Hissshhh... Bersyukur la ngan apa yg ade kannnn... 







No comments: