Aku nak kena simpan resipi ni... For future reference ... Style MIL agak berbeza sikit dari my mommy... MIL punye lebih simple than my mommy .. My mommy guna rempah baba's while my MIL tak guna langsung rempah.. Tp bahan-bahan yang diguna agak sama
Bahan-bahan:
1kg daging
5 ulas Bawang putih20 ulas Bawang merah
1 inci Halia
1 inci Lengkuas
5 btg Serai
Cili kering yang dah dibohkan (agak-agak pedasnye)
Minyak untuk menumis dalam 2 senduk
Gula melaka/ gula kabung (agak-agak jugak)
Garam
2 sudu besar Kerisik
1 keping Asam keping (boleh guna asam jawa)
Santan (2 biji kelapa)
Cara-cara
Potong daging saiz kuib
Kisar bahan-bahan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas (adalah digalakkan untuk tumbuk dulu lengkuas guna lesung.. Sebab keras dan tak lut dikisar)
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar hingga terbit minyak
Lepas tu masukkan cili yang telah dikisar dan tumis lagi hingga nampak cili tu agak masak
Kemudian masukkan daging yang telah dipotong bersaiz kuib. Daging akan mengeluarkan air bila dimasak.. So kita kena tunggu hingga air daging tu mengering
Setelah itu masukkan santan, gula merah, garam, dan asam keping
Dan gaul-gaul kan hingga masak... Kalau nak style kering boleh biarkan ia lama atas api dan kalau rasa nak style basah-basah leh tutup api setelah agak2 terbit minyak
No comments:
Post a Comment